Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
T-72M1M w Cytadeli w Poznaniu.
Autor Wiadomość
SuperTank17 
Generał

WysÅ‚any: 23-10-07   T-72M1M w Cytadeli w Poznaniu.

Skąd wzięliśmy T-72M1M, który teraz stoi w Cytadeli w Poznaniu?

Zdjęcia pochodzą z Wikipedii.

Przezdzieblo

WysÅ‚any: 24-10-07   

Pewnie z jednostki. Bo to T-72M, polskiej produkcji.

bigmodel 
Shermanoholik

WysÅ‚any: 24-10-07   

Witam.

Znając życie to tego T 72 wzięliśmy z CWWL ( Centrum Wyszkolenia Wojsk Lądowych ) w Poznaniu :-)
Stamtąd pochodzą czołgi wystawiane w Poznańskiej Cytadeli.

Pozdrawiam
Jacek

SuperTank17 
Generał

WysÅ‚any: 27-10-07   

bigmodel napisał/a:
Witam.

Znając życie to tego T 72 wzięliśmy z CWWL ( Centrum Wyszkolenia Wojsk Lądowych ) w Poznaniu :-)
Stamtąd pochodzą czołgi wystawiane w Poznańskiej Cytadeli.

Pozdrawiam
Jacek

A skąd on się tam znalazł? Mnie się wydawało, że Polska otrzymała tylko T-72M1 oraz licencje na ich produkcję przed 1989. A rozmowy o zakupie T-72M1M lub T-80 oraz licencji na ich produkcję były prowadzone z sowietami, ale dzięki upadkowi komunizmu w Polsce rozmowy te skończyły się fiaskiem.

micza 

WysÅ‚any: 16-06-08   T-72 na cytadeli w Poznaniu.

Jestem z grodu Poznań i potwierdzam, że czołg znalazł się jak prezent od Podchorążówki. Taką wiadomość podawał "Głos Wielkopolski". Niewiem czemu piszesz, że pozostałe pochodzą także ze Szkoły Podchorążych, skoro tak jest w przypadku tylko jednego (razem z T-72 dwóch), który stoi od dwóch lat, mianowicie wysłużonego T-55. Reszta kolekcji, jak ja żyję 30 lat zawsze stała, widziałem ich zdjęcia z lat 60-tych w przewodniku. Te same czołgi tylko były wtedy inaczej pomalowane. Na oznaczeniu miał np. IS-2 czerwoną rosyjską gwiazdę a T-34-85 nie miał numeru 316 jaki posiadał do chwili współczesnego malowania na barwę khaki (jak pozostałe, malowanie odbyło się rok temu). Wiem, że ich historia jest wojenna, niektóre mają ślady przestrzelin. Teraz mają wymalowane orły LWP. Ten drugi T-34-76 to b. rzadki okaz, podobno z wczesnej serii produkcji. Zatem pozostałe wozy to kolekcja Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli i nie przyszły one od Podchorążych.. Jako pierwsze było odnawiane działo samobieżne, zdaje się SU-122 a po nim rok później odświeżono wszystkie wozy. Pamiętam z dzieciństwa, że można było kiedyś do nich wchodzić włazami desantowymi a mieliśmy nawet "Klub pancernych" i bawiąc się zajęliśmy czołg ciężki IS-2 w którym (1978 rok) wtedy obracała się wieża za pomocą korby. Ten T-34-75 jest pusty, wypalony, wyrdzewiały od środka, nie ma w nim silnika. W drugim jest silnik lecz porośnięty już dzisiaj mchem. Kolekcja na wzgórzu też kiedyś była większa, pamiętam z dzieciństwa jak za płotem stało chyba z 20 ciężarówek radzieckich, w tym ze światłami obrony p.lot. i z Katiuszami i zwykłe budy. Wchodziliśmy do nich do szoferek. Na Cytadeli do dziś saperzy wyciągają olbrzymie ilości niewypałów, więc trzeba uważać.

micza 

WysÅ‚any: 18-10-08   IS - 2 i IS -3.

Znalazłem zdjęcie z lat 70 - tych, kiedy IS - 2 z poznańskiej cytadeli miał jeszcze zamiast piastowskiego orzełka czerwoną radziecką gwiazdę. Czasy się zmieniają...

Przy okazji IS - ów, mam pytanie. Wiadomo, że było ich w Polsce niewiele (za Magnuskim) a dotychczas wiedziałem, że w Polsce ostał się jeden i rzeczywiście stoi w Muzeum Broni Pancernej na Golęcinie w Poznaniu. Znalazłem zdjęcie IS - 3 - go prawdopodobnie z Warszawy z fortu czerniakowskiego. Czyżby był w Polsce jeszcze jeden ? Kto potwierdzi tę wiadomość ?

7TP

SkÄ…d: Choszczno
WysÅ‚any: 16-11-08   

O jakich czołgach piszesz? IS-2 czy IS-3?
IS-2:
1.Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie w Forcie Czerniakowskim
2.MWP Budynek Główny al.Jerozolimskie 3
3.Kraków Nowa Huta
4.Muzeum Regionalne Dębica
5.Lębork 2 szt.
6.Muzeum Poznań
7.Cytadela Poznań.
8.Muzeum Oręża Polskiego Kołobrzeg
9.Siekierki
10.Pyrzyce
Czyli zostało 11 szt.
IS-3 - 2 szt.
Jeden stoi w Poznaniu, a drugi w Warszawie.
Do Polski sprowadzono 2 szt. w 1946r. Jeden trafił do WOSWPanc. im. S.Czarnieckiego w Poznaniu, a drugi do Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie, a później jako cel na jednym z poligonów skąd później trafił do muzeum w Warszawie.

micza 

WysÅ‚any: 29-11-08   Iosif Stalin 3

Dziękuję za wiadomość, o tym IS-ie warszawskim nie wiedziałem.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu