PzKpfw.II Ausf.L "Luchs" nie był produkowany z armatą KwK 39/L 60 - 50.mm
Do produkcji seryjnej Luchsa z taką armatą nigdy nie doszło.Czołg był tylko produkowany
z działkiem KwK 38. - 20.mm.
Jedynie jedenen z kilku prototypów czołgu lekkiego VK - 1301 miał zamontowane działko KwK L 60 - 50.mm.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 1672 Skąd: Gdynia
Wysłany: 13-08-05 Re: PzKpfw.II Ausf.L
Paweł napisał/a:
Czy ma ktoś zdjęcia tego czołgu z armatą 50 mm ?
Upss nie przeczytałem tego.
PzKpfw.II Ausf. L miał takie samo uzbrojenie co wersja PzKpfw.II Ausf. G, czyli działko 20 mm.
Co do 50 mm to mam informacje że tylko na 4-6 czołgach zamontowano działo 50 mm.
PzKpfw.II Ausf. L miał takie samo uzbrojenie co wersja PzKpfw.II Ausf. G
Takiej wersji Panzer.II jak Ausf.G nie było.To jest stary błąd i bardzo często powtarzany.
Ostatnią finalną wersja produkcyjną standartowego Panzer.II (Sdkfz.121) była wersja Ausf.F.
Polecam książkę Waltera.J.Spielbergera - Die Panzerkampwagen I und II und ihre abarten
Wydawnictwa Motor Buch Verlag.
Bigmodel ma racje bo tak zwanej wersji G VK 901 było tylko 12 sztuk w trzech podwersjach.
A co do wersji L "Luchs" to miał on mieć działo w wieży odkrytej. Podobnej do tej z czołgu oznaczonego jako VK 903 mógł on dostać oznaczenie jako PzKpfw II Ausf H.
http://pedg.org/panzer/pu...pz1.htm#panzer2
Na tej stronie jest on pokazany.
Hej
Pozwolę sobie odgrzebać wątek, ponieważ przymierzam się pomalutku do budowy Luchs'a i w związku z tym miałbym kilka pytanek.
- czy egzemplarz muzealny w Saumur jest poprawny (znaczy czy można posiłkować się jego dokumentacją zdjęciową) czy też posiada jakieś powojenno-muzealne przeróbki. (O Luchsie z Munster słyszałem, ze to prototyp, a z Bovington nie mam zbyt dużo fotek) ?
- czy Luchs'y były używane przez jakąkolwiek inna armię poza niemiecką, chociażby jako zdobycz wojenna (i czy zachowały się jakieś fotki takich egzemplarzy) ?
- czy zachowały się fotki Luchs'ów zdobytych/zniszczonych przez czołgistów Maczka ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź albo chociaż sugestię gdzie odpowiedzi szukać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum